Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła konkurs kulinarny pt. „Skarby wielkopolskiej spiżarni”, skierowany do wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru Wielkopolski.
Konkurs podzielono na dwa etapy:1. Pierwszy, odbędzie się w każdym powiecie województwa wielkopolskiego.2. Zwycięzcy (zdobywcy I miejsca w każdym z powiatów) przejdą do etapu wojewódzkiego, który wyłoni trzy najlepsze prace konkursowe.Konkurs polega na przygotowanie regionalnego przetworu z polskich owoców lub warzyw, charakterystycznego dla regionu działania KGW wraz z opisem receptury.
Konkurs podzielony jest na 2 kategorie:• przetwory słodkie (z dodatkiem cukru/miodu lub innych substancji słodzących),• przetwory wytrawne (np. słone lub pikantne).Na szczeblu powiatowym prace konkursowe nadsyłać można do 31 sierpnia br.
Szczegóły dostępne są w regulaminie dostępnym na stronie ARiMR pod adresem: Konkurs kulinarny „Skarby wielkopolskiej spiżarni” | Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (arimr.gov.pl)